22. 6. 2023

Dne 21.6. zasedlo zastupitelstvo naší městské části. Největší diskuse se dle očekávání strhla kolem dotací v oblasti sportu, kdy zejména opozičním zastupitelům vadilo chabé zastoupení opozice v dotační komisi. Opozici v dotační komisi reprezentoval mj. náš zastupitel Václav Mucala, který také na zastupitelstvu vystoupil s příspěvkem, jež kritizoval zejména dlouhodobé přidělování dotací SK Hale Lužiny, která jakožto subjekt fungující na komerční bázi léta přijímá dotace, jejichž dopad na rozvoj sportu je diskutabilní. I na základě tlaku Václava Mucaly se podařilo část dotací seškrtat – zejména těch, které se sportem nic společného neměly. Zároveň z dotačního programu vypadly diskutabilní žádosti Panthers Praha a Taekwondo wtf. V dotačních žádostech se neobjevilo kontroverzní Judo Štěchovice a Bubble Trouble z Radlic, jejichž žádosti o dotaci jsme v minulosti v rámci zeleno-pirátské koalice kritizovali. Náš dlouhodobý tlak na Radu MČ se tak snad konečně projevil a tentokrát se subjekty sídlící mimo naši MČ na seznamu příjemců dotací neobjevili.

Náš zastupitel Tomáš Krejčí pak interpeloval Radu MČ ohledně problematiky nedostatku pediatrů a jejich kapacit. Dva pediatři totiž v krátké době skončili a současní pediatři z kapacitních důvodů nenabírají. Starosta Vodrážka a místostarosta Zelený (oba ODS) přislíbili větší tlak na získání pediatrů a informovali o krocích, které činí, aby pediatry přilákali. Týká se zejména zvýhodnění nájmu prostor, které MČ vlastní. Pobídkový systém aktuálně spíše nefunguje. Každopádně situaci budeme nadále sledovat, protože trápí velkou komunitu rodičů na Praze 13. Situaci by mohla zlepšit nově vznikající klinika (naproti BIS), která rozšíří skupinu zařízení, kterou u nás na MČ provozuje Nemocnice Hořovice.

Dále se diskutovalo téma dopravní situace kolem ZŠ Bronzová, kdy zejména v době začátku výuky se současný stav dopravy jeví jako dětem nebezpečný (auta stojící na přechodu, couvající na přechod, obecně nepřehledná situace). Místostarosta Zelený (ODS) komentoval stav jako odpovídající dopravním předpisům a nevidí další možné kroky, které by, jakožto radní odpovědný za dopravu, mohl podniknout.

Pokud Vás také trápí situace ohledně nedostatku pediatrů nebo v oblasti dopravního řešení kolem školských zařízení, napište nám! Pomůžeme Vaše podněty tlumočit a budeme požadovat řešení!