8. 1. 2012

Radnice Prahy 13 chce instalovat přes 150 nových bezpečnostních kamer za 100 milionů korun. V současnosti jich má už více než dvakrát tolik, chybí jí však konkrétní poznatky o tom, jak moc systém bezpečnosti v jejich městské části pomáhá. Podle opozice přitom chybí prostředky na jiné důležité projekty.

Radnice Prahy 13 letos plánuje nákup dalších 155 bezpečnostních kamer za 100 milionů korun. V součtu jich pak bude mít už 505. Pro srovnání: v kamerovém systému provozovaném hlavním městem Prahou je zapojeno 640 takových zařízení.

Chystaný nákup kritizují opoziční politici.
Výrazné rozšiřování počtu kamer, které jsou umístěny zatím jen na základních a mateřských školách, plánují politici z Prahy 13 navzdory tomu, že doposud nemají konkrétní poznatky o tom, jak moc systém bezpečnosti v jejich městské části pomáhá.
„Nejdůležitější funkcí systému je samozřejmě ochrana samotného objektu školy před vloupáním i vandaly a sprejery. Očekává se výrazný pokles nákladů na opravy fasád,“ řekl mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.
Druhým úkolem je podle něj dohled nad pořádkem ve venkovním areálu škol a vytlačení problémových osob, které se občas snaží do těchto areálů proniknout. „Kamerové systémy jsou zatím v provozu příliš krátce na to, aby bylo možné hodnotit jejich účinnost,“ připustil Truschka.
Celý systém Prahy 13 čítá zatím 350 kamer. Městská část je nainstalovala nedávno – v září loňského roku. Kamery jsou na deseti základních a dvaceti mateřských školách a podle údajů poskytnutých radnicí stály 38 milionů korun.
Záměr utratit za 96 stacionárních a 59 otočných kamer dalších 100 milionů kritizuje především Strana zelených.
„Bez veřejné diskuse se zavádí něco, co zasahuje do soukromí,“ uvedla zastupitelka městské části Zuzana Drhová (SZ). Tvrdí, že nikdo ze zastupitelstva neviděl žádná čísla, jak kriminalita roste, kde jsou riziková místa a co se od kamerového systému očekává.
„Jediným zmíněným problémem je růst drogové závislosti a gamblerství mezi mladými lidmi v Praze 13. Přitom výdaje na sociální oblast každoročně klesají,“ zdůraznila zastupitelka.

V roce 2011 dala Praha 13 na sociální služby, protidrogovou prevenci a příspěvky občanských sdružení 2,5 milionu korun, na podporu volnočasových aktivit dětí 350 tisíc.