26. 9. 2024

Jedním z nejdiskutovanějších bodů zářijového zastupitelstva na Praze 13 byl rozhodně Výkup pozemků zastavěných komunikacemi a stavbami v majetku MČ P13 z investiční účelové dotace od HMP. Za tímto krkolomným názvem se skrývá projekt radních MČ Praha 13, konkrétně paní místostarostky Ivany Todlové (TOP09). Ta je osobou odpovědnou za projekt dostupného bydlení. Pozemky, které si Praha 13 dala za cíl od magistrátu vykoupit, mají posloužit budoucí výstavbě dostupného bydlení. Záměr, který je v současné době městskou částí předkládán developerům, kteří by se ho ujali a přetavili ve skutečnost, dostává reálné obrysy. A obyvatelé Lužin (zejména rondelu Píškova-Mohylová-Zvoncovitá) nebudou patrně nadšeni.

Nejdříve je třeba říci, že Zelení na Praze 13 podporují institut dostupného bydlení, neboť se jedná o veskrze dobrou myšlenku. V rukách současné vládnoucí koalice (ODS, TOP09 a ANO) se z bohulibé myšlenky stalo (opět) něco, co zkrátka zas tak sluncem zalité není. Záměr hovoří o dostupném bydlení – myšlenka podporuje startovací či sociální byty, které by posloužily zejména profesím, které jsou pro infrastrukturu městské části strategické. Tedy učitelé, hasiči, lékaři atp. Ovšem tuto tezi nabourává skutečnost, že městská část bude mít v době o 9 nadzemních podlažích bytů pouze pár. Na zbytku bude, podle aktuálního byznys modelu, profitovat developer.

Na dělícím zeleném valu, který lemuje ulici Jeremiášova, mají vzniknou dva devíti patrové monolity, které podle současných vizualizací nestojí za řeč architektonicky, avšak velkou roli budou hrát v zatížení současné zástavby zmíněného rondelu a jeho obyvatelstva. Budova A a budova B mají společně pojmout cca 240 bytů, což zvýší nároky na již tak nedostupné sociální služby, vzdělávací a zdravotnické instituce, ale také na dopravní situaci. Nehledě na to, že výstavba může kontinuálně zatížit území na 10 let. Opravdu netušíme, jak (dle závěru radnice) může přispět tato megalomanská výstavba na kvalitu života ve stabilizovaném území rondelu, který aktuálně poskytuje odpočinkové a rekreační zóny, obchody, ale také množství vzrostlé zeleně. O vzrostlé stromy a keřové patro by dle současného záměru přišel celý zelený val.

Celá věc je aktuálně ve fázi záměru a naši zástupci se budou účastnit jednání s developery, kteří projevili zájem o zpracování projektu a jeho následnou realizaci. Zároveň požadujeme po radních odpovědi na otázky, které patrně zajímají i Vás.

Pokud máte k tématu konkrétní připomínku či dotaz, neváhejte nás kontaktovat e-mailem, budeme se ptát za Vás a budeme požadovat řešení, které hájí zájmy obyvatel zasaženého území a dotčené zeleně. Dotazy můžete pokládat také paní místostarostce Ivaně Todlové, která projekt dostupného bydlení zastřešuje.