20. 11. 2007

Otevřený dopis Zelených Prahy 5 na konferenci ODS 19.11.2007

Vážení delegáti a hosté oblastní konference ODS na Praze 5,
dovolujeme si Vás pozdravit citací otázky a odpovědi, které poslal pan Mirek Topolánek po Martinu Bursíkovi delegátům sjezdu Zelených letos v únoru.

(http://strana.zeleni.cz/3908/clanek/pozdrav-predsedy-ods-mirka-topolanka-delegatum-sjezdu/„..proč je Strana zelených součástí…vlády? …PROTOŽE SPOLU MLUVÍME. …Beru ji jako tým, v němž se všichni navzájem respektujeme.“ Nabízíme Vám naši reflexi prvého roku vlády „velké koalice pana Milana Jančíka“, a na konci dopisu návrh, jak bychom na radnici Prahy 5 mohli my Zelení a Modří (a další) SPOLU ZASE MLUVIT.

Bohužel na komunální úrovni Prahy 5 mohou Zelení mluvit jen s některými členy ODS, kteří dávají záruky skutečné „občanské demokracie“ a alespoň částečné nabízejí možnosti programové spolupráce. S některými členy ODS (veřejností nazývanými „Modré straky“) mluvit Zeleni nemohou.  Od poslance ODS Františka Laudáta možná víte (http://www.ods.cz/media/clanek.php?ID=4300 ), že Zelení s opoziční částí ODS, ČSSD, KSČM i ED již před volbami v říjnu 2006 vyjednávali program obnovení rovné politické soutěže a programové spolupráce všech politických stran na radnici Prahy 5 s cílem omezit moc skupiny členů ODS kolem Milana Jančíka. Přestože po prvém nezvolení Milana Jančíka starostou podepsali ČSSD, Zelení a ED a za přítomnosti reformní části ODS   „proreformní deklaraci“, podařilo se Milanovi Jančíkovi během pár dnů „dokoupit“ za politické posty a přísliby šest zastupitelů ČSSD, čtyři zastupitele ED-SNK a  s  „politickými turistkami“ Evou Kalhousovou a Jitkou Matouškovou vytvořit svou stabilní „Velkou koalici“ šestadvaceti  zastupitelů. Tento hlasovací stroj umožňuje legalizovat nedemokratické procesy a nehospodárné „projídání“ majetku obce demokraticky a legálně.

„Duhová opozice“ patnácti zastupitelů (čtyř Zelených, šesti reformních ODS, dvou KSČM, dvou ČSSD a jedné bývalé ED) se snaží podle svých možností již rok omezovat dopady ekonomicky a sociálně nebezpečných kroků „Velké koalice „. Veřejnost čeká, až se chování skupiny Milana Jančíka stane pro VIP ochránce z ODS a ČSSD morálně neudržitelné a nabídne jim důstojný odchod (nejlépe ze zdravotních důvodů s udělením obvyklého řádu „Zlatého Padáku“).

Je určitá naděje, že po odstoupení současné Rady by se podařilo reformní části ODS sestavit novou reformní Radu (i v nevhodné aritmetice výsledků voleb, kde se zipovou kandidátkou ODS i „přeběhlíky/cemi“ dostalo do ZMČ příliš mnoho přívrženců pana Milana Jančíka). Po roční zkušenosti jsou charaktery, motivy hlasování i odborný přínos jednotlivých zastupitelů poměrně jasné.

Zelení jsou připraveni podpořit novou (třeba i minoritní) reformní Radu, pokud dostanou záruky, že Rada zprůhlední činnost radnice, přejde na vyrovnaný rozpočet, obnoví autoritu udržitelného územního rozvoje a vyšší ochrany zelených území a veřejného prostoru. Zelení rádi pomohou v kontrolní pozici nové Radě s odstraňováním nedostatků a pomohou připravit (pokud dostanou od zastupitelstva mandát a zdroje) metodou komunitního plánování dlouhodobou vizi udržitelného rozvoje Prahy 5 s konkrétními strategickými dokumenty.

Praze 5 dlouhodobě chybí například Plán udržitelného rozvoje MČ, plány zlepšování sociálních služeb, plány zklidňování individuální automobilové dopravy, programy podpory MHD, příměstské železniční dopravy, cyklistické a pěší dopravy, dále programy tzv. zeleného úřadování a úspor energie v obecních domech, moderní urbanistické regulační podmínky pro „občansky přátelskou“ revitalizaci průmyslových areálů Smíchova, Waltrovky, Lihovaru, plány výkupů, zalesňování a rozšiřování rekreační zeleně Prahy 5, plán rozšiřování grantových programů s podporou z fondů EU  aj. ..

Věříme, že ODS má dobrou zpětnou vazbu od občanů Prahy 5 a nezkreslené informace o situaci na radnici. Proto doufáme, že ODS jako politický vítěz voleb na Praze 5 v nové sestavě zavede moderní transparentní mechanismy na úřadě i v samosprávě, obnoví ostatním politickým subjektům rovný přístup do veřejných medií radnice a umožní veřejnosti plné uplatnění v odborných rozhodovacích procesech rozvoje Prahy 5 .

Přejeme vaší konferenci zdar a odvahu k rozumným rozhodnutím

Ing. Ondřej Velek

(Předseda kontrolního výboru  ZMČ P5)

Předseda organizace Zelených na Praze 5

Ondrej.velek@zeleni.cz

RNDr. Jan Martinec

Předseda Klubu Zelených ZMČ P5

Jan.martinec@zeleni.cz

V Praze 18.11.2007

Příloha:

Vzorek slavných příkladů porušování pravidel demokracie, nehospodárné správy majetku obce a nedostatků v řízení obce „Velkou koalicí Milana Jančíka“ v uplynulém roce.

Příloha: vybrané slavné příklady rozhodování „Velké koalice Milana Jančíka“ 2006-2007 (porušování pravidel demokracii a řízení obce, nehospodárná správa majetku obce)

Porušování pravidel demokracii  při rozhodování samosprávy (ignorace pravidel pluralitní demokracie, transparence procesů a rovné soutěže politických sil)

monopol na presentaci názorů Rady a koalice v radničním zpravodaji Pražská Pětka a na webu radnice, tendenční politická reklama za veřejné peníze a  cenzurování názoru  zastupitelů najatou redakcí Pražské Pětky,

tendenční ovlivňování veřejného mínění – vydání  letáčku Rady obhajujícího výpověď bez náhrady Misijnímu středisku na Barrandově

ochromení kontrolního výboru jeho složením ze sedmi „pasivních“ členů koalice a jen dvěma členům opozice, snaha majority o omezování rozsahu činností KV, obstrukce tajemníka úřadu v poskytování informací pro KV)

porušování zákona o Praze a jednacích řádů ZMČ (nesprávné interpelace,  nepovolené hlasování oběžníkem/mobilem ve finančním výboru)

zastrašování  zastupitele podporujícího žádost o mimořádné zastupitelstvo

neposkytování odpovědí starosty na dotazy veřejnosti

neinformování zastupitelů o jednání tzv. pracovní skupiny pro půdní vestavby

ignorování doporučení pracovních komisí (např. pro gymnasium Buďánka)

poskytování zavádějících informací zastupitelům při schvalování předkupní smlouvy na pozemky památkové zóny Buďánka pro firmu GEOSAN

aj.

Nehospodárné nakládání s majetkem obce

pokusy prodeje (neprůhlednou směnou) pozemku v Jinonicích o cca 30 mil. Kč pod cenou

snaha koupě (neprůhlednou směnou) hotelu ALPINA ve Špindlerově Mlýně předraženého proti cenám obvyklým o cca 20-30 mil Kč.

prodej majoritního podílu výnosného činžovního domu na Arbesově náměstí  cca o 10 mil Kč pod tržní cenou

nevybírání správného nájemného na Andělu při vánočních trzích

plýtvání veřejnými prostředky na výjezdní zasedání orgánů mimo území obce

podpora populistickým akcím (pivní slavnosti, karnevaly, šermířské turnaje)

klientelistické přidělování financí z výherních automatů mimo granty

zneužívání prostředku konference tzv partnerských měst 2006 na politickou reklamu Rady

nevybírání nájemného v objektech obce (např. informační centrum v Prokopském údolí)

plýtvání veřejnými prostředky na samoúčelné zakázky pro privátní firmy (např. 1,5 mil.Kč na propagaci loga, stálé legislativní služby a „protikorupční linky“,  redakční a vydavatelské PR služby a TV přenosy, imisní monitoring, apod.)

aj.

Vadné řízení radnice a MČ

neplnění slibů z Programového prohlášení 2002-2006

opožděná a netransparentní příprava Střednědobého plánu sociálních služeb