4. 6. 2007

27.5.2007: Praha začne pracovat na novém územním plánu města ( zpráva z 18. jednání Rady hl. m. Prahy dne 22. května 2007 ).

Pokud to zastupitelstvo hl. m. Prahy na květnové zasedání schválí, zahájí Praha okamžitě práce na novém územním plánu města. Se zahájením jeho pořizování dnes souhlasila Rada hl. m. Prahy a schválila také harmonogram prací. Zpracovatelem bude Útvar rozvoje hl. m. Prahy.
Obcím ukládá do pěti let nahradit v současnosti platný územní plán nový zákon č.183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), který nabyl účinnosti od začátku letošního roku. Nejpozději do ledna roku 2112 tak musí mít i Praha schválen nový územní plán, protože k tomuto datu pozbude v současnosti platný Územní plán sídelního útvaru hl. m. Prahy platnost. Podle navrženého harmonogramu by Zastupitelstvo hl. m. Prahy mohlo nový územní plán projednat a schválit na konci roku 2008, poté by každoročně probíhala jeho aktualizace.
„Jde o základní koncepční dokument, který bude definovat rozvoj Prahy na další léta. Práce na něm maximálně urychlujeme, protože současný územní plán už, nezávisle na povinnosti stanovené zákonem, vyžaduje změny. Jde také o dokument, který se tak či onak dotkne každého Pražana. Součástí zpracování a schvalování Územního plánu hl. m. Prahy proto bude mimo projednávání v odborných a politických orgánech města, resortech a dalších orgánech, které určuje zákon, také veřejné projednávání návrhu. To by mohlo přijít na pořad dne někdy v polovině příštího roku. Vzhledem k závažnosti územního plánu vytvoříme dostatek prostoru pro to, aby Pražané i všechny zájmové a další skupiny měly možnost uplatnit své návrhy, připomínky i případné námitky,“ uvedl náměstek primátora Rudolf Blažek.
Územní plán je základním plánovacím dokumentem, podle kterého se řídí rozvoj Prahy. Při zpracování nového dokumentu bude město vycházet z politiky územního rozvoje – celostátního strategického nástroje územního plánování a využije územně analytických podkladů, které jsou v současné době zpracovávány. Úkolem územního plánu bude stanovit základní koncepci rozvoje území hl. m. Prahy, zajišťující ochranu jeho hodnot a dále návrh plošného a prostorového uspořádání zastavěného, zastavitelného a nezastavitelného území. Pro plochy navrhovaného funkčního využití a koridory vedení tras dopravy a technické infrastruktury budou stanoveny podmínky jejich využití.
Součástí Územního plánu hl. m. Prahy bude návrh ploch vymezených ke změnám stávající zástavby (obnově nebo opětovnému využití znehodnoceného území), pro veřejně prospěšné stavby a veřejně prospěšná opatření a územní rezervy plošného rozvoje hlavního města.