11. 3. 2011

„Velká koalice na pražské radnici je paralyzována vlastní nerozhodností a nezkušeností. Nedokázala přijít s novým řešením pro Opencard, městský okruh ani čističku odpadních vod. Chybí ji politická odvaha pro kroky jako je vypozvězení čí zásadní modifikace pro město nevýhodných smluv na stavbu Blanky, Opencard nebo provozování čistírny odpadních vod. Posledně jmenovaná smlouva dokonce neumožňuje čerpat zhruba 6 miliard na stavbu čističky z operačního fondu životní prostředí,“ kritizuje 100 dní současné rady předseda pražských zelených a bývalý radní Petr Štěpánek. „Metrostav si přitom dělá z města dojnou krávu a rada tomu jen bezmocně přihlíží,“ dodává k předražení Blanky.

„Město pokračuje v nadbíhání developerům při přípravě územního plánu, nedokáže řešit obsazení místa ředitele Útvaru rozvoje města. Pražanům opět nabízí poslušného úředníka namísto hlavního architekta – odborníka urbanistu,“ hodnotí nevhodný postup při výběru ředitele ÚRM Zuzana Drhová, někdejší členka výboru pro územní rozvoj a zastupitelka za zelené v Praze 13.
Ondřej Mirovský, člen předsednictva SZ a zastupitel Prahy 7 postižené výstavbou tunelu Blanka: „Město nejenže není schopno řící kdy a za kolik tunel dostaví, ale svým bezkoncepčním přístupem a protahováním stavby vytváří v Praze 6 a 7 na mnoha místech situace, kdy znečištění ovzduší je v některých ulicích větší než před zahájením výstavby. Slib stáhnout auta pod zem pokulhává kvůli plánované výstavbě vysokokapacitních garáží nebo rozšíření některých povrchových komunikací.“
„Neochota města financovat soudem nařízená protihluková opatření na SJ Magistrále je pohrdáním soudem ze strany samosprávy. Město selhává i v případě řešení hluku na Spořilovské, kdy zamítlo návrh zelených na vybudování protihlukového tunelu,“ rozšiřuje seznam hříchů zimního primátora Svobody Štěpánek.
Mezi další prohřešky rady patří především celkový pokles financování cyklostezek ve srovnání s rokem 2009 (poslední rok, kdy o cyklostezkách rozhodoval zelený radní), pokles podpory BESIPu a Bezpečným cestám do školy. Na Trojmezí pokračuje přes všechny sliby projekt Balžimská, město je stálstálee plné heren bez náznaku řešení. Komický je slib vysázet stejně stromů jako je počet narozených dětí v Praze. V době působení zeleného radního se každým rokem vysadil několikanásobek tohoto počtu.