12. 5. 2011

Jsme přesvědčeni, že rozvoj města, ve kterém žijeme, by neměl být chaotický, generovaný přáním toho kterého developera, nýbrž stanovený dohodou mezi občany a jejich zastupiteli. Měl by se opírat o reálné finanční a prostorové možnosti. Příprava strategických dlouhodobých plánů by měla být základní povinností radnice, která k tomu účelu disponuje, nebo by měla disponovat, fundovanými pracovníky.

Jsme však svědky toho, že si radnice na tuto práci najímá
agentury, jejíchž elaboráty pak založí někam mimo pozornost občanů. Nějakým nedopatřením se stalo, že současná, do roku 2013 platná strategie, je dokumentem dobře vypracovaným, stanovujícím priority řešení bolestivých problémů Prahy 13. Hanebné je, že z této strategie není plněn ani zlomek cílů. Ještě hanebnější je, že většina konání
radnice směřuje opačným směrem. Například spolupráce radnice s developery při zhoršování životního prostředí nedostatkem parkovacích míst.
Nyní vytáhla radnice z obecní kasy 1 280 000 korun a objednala u oblíbené firmy Wesminster další koncept strategického rozvoje. Ta to pojala ve velmi obecné rovině. Poptala se několika desítek občanů. Z toho seznala že jsou spokojeni. Pak přidala obecně známé floskule, a koncept je na světě. Formální podmínkou uvedení v platnost je projednání s občany. Toto projednání zařídila radnice tak, aby se oněm pokud možno nikdo nic nedozvěděl. Jak jinak si vysvětlit, že Koncept strategického rozvoje a připomínkový formulář nebyly opakovaně avisovány ve STOPu palcovými titulky, ani zveřejněny na titulní straně stránek Městské části. Od 4.4.2011 jsou tyto dokumenty dovedně skryty na stránkách MČ 13. Připomínky měly být odevzdány do 20.4.2011. Proto vyvěsila 22.4.2011 radnice do třetí podrubriky pozvánku na projednání připomínek s odkazem na formulář připomínek. Přes tyto kejkle unikly informace k Občanským sdružením, která odpovídajícím způsobem reagovala. Občané už nikoli, neboť neměli praktickou
možnost.
Scénáři naplánovanému radnicí odpovídala i účast na Projednání konceptu 27.4.2011. Sál zaplnili zaměstnanci radnice, zástupce vyslaly i strany. Za občany přišel Spolek občanských sdružení. Občané, pokud nebyli zahrnuti do některé z výše jmenovaných skupin, by se dali spočítat na prstech jedné ruky.

Ano, potřebujeme koncepci rozvoje. Musí být zpracována zodpovědně, musí být závazná, a musí spočívat na reálných základech. Musí být rozdělena na průběžně kontrolovatelné etapy. Až bude zpracována, musí být občany většinově schválena. Publikována musí být tak, aby vešla do občanského povědomí. Takovou koncepci chceme.

Jan Majer