4. 3. 2015

PRAHA, 4. března 2015

Na dnešním jednání zastupitelstva městské části Praha 13 byl jako hlavní bod projednán rozpočet MČ Praha 13. Při projednávání rozpočtu Zelení a Piráti navrhli vyřadit 96 milionů Kč z investic na plánovaný kamerový systém a kritizovali možnost Rady MČ bez stanovení limitu měnit  rozpočet formou rozpočtových opatření. Kritizovali také nedostatečné využívání grantů.

„Kriminalitě se podle našeho názoru dá předcházet jinými prostředky a levněji než pořízením kamerového systému za téměř 100 milionů. Uvítali bychom, aby se více podporovala prevence, terénní práce a volnočasové aktivity,“ říká zastupitel Tomáš Murňák (Piráti).

„Praha 13 již léta podporuje roční dotací 6,5 milionů korun obecně prospěšnou společnost Kulturní dům Mlejn. Uvítali bychom rozdělení této částky na více subjektů a menší projekty, aby kulturní aktivity na Praze 13 byly pestřejší,“ říká zastupitelka Alena Hosnedlová (SZ).

Zelení a Piráti opět marně požadovali programové prohlášení rady, které by vymezilo hlavní úkoly pro vedení Prahy 13 v následujících letech. „Považujeme za normální, že koalice představí své programové priority, řekne tak, co chce v následujících letech dělat a od toho odvíjí další rozhodnutí včetně plánování investic. Je to standardní demokratický postup, který není na Praze 13 respektován,“ říká k tomu zastupitel František Nejedlý (SZ).

Bouřlivá debata se strhla kolem výstavby výškových domů na Lužinách či o připojení Prahy 13 k akci Vlajka pro Tibet. Koalice odmítla hlasovat o usneseních navržených Zelenými a Piráty, kde by se zastupitelstvo MČ jasně vyjádřilo proti dostavbě OC Lužiny a připojilo se k akci Vlajka pro Tibet.

„Považuji za škodu, že zastupitelstvo nevyužilo příležitosti jako kolektivní orgán přijmout usnesení proti dostavbě obchodního centra Lužiny. Byl by to důležitý signál jak pro veřejnost, tak pro investora,“ říká zastupitelka Zuzana Drhová (SZ).

Hlas

Hlasování o zařazení bodu: Stanovisko ZMČ k dostavbě OC Lužiny

Zastupitelé Zelených a Pirátů zpochybnili výsledky vyjednávání Rady MČ Praha 13 k návrhům dopravních změn a upozornili na problémy, které tyto změny přinesou.

„Hlavní negativní dopad vnímám ve spojení naší MČ s motolskou nemocnicí a Prahou 6, a to díky razantním změnám linky 174, a to jak z hlediska dvojnásobného prodloužení intervalů, tak i nahrazení kloubových spojů standardními. Tento spoj je páteřní linkou, je velmi oblíbený a vytížený po celé své trase a rozhodně není jen linkou do nemocnice,“ říká k tomu zastupitel  Pavel Opatřil (Piráti).

Na jednání zastupitelstva opět neprošly nominace Zelených a Pirátů do výborů, které byly rozšířeny jen o zastupitele opozičních klubů TOP 09 a KSČM. „Tímto rozhodnutím jsme výrazně omezeni při výkonu našeho mandátu a přitom zastupujeme více než 11% místních voličů, říká k tomu Zuzana Drhová. „Mrzí nás také, že proti zastoupení Zelených ve výborech hlasovali stejní lidé, kteří jsou se Zelenými na hlavním městě v koalici jako místostrostka Plesníková, radní Hadrava či předseda finančního výboru Ludvík,“  dodává k tomu Drhová.

Kontakt:
Zuzana Drhová:  777 230 356