2. 9. 2010

Praze hrozí, že zde za stovky milionů korun vznikne další skládka. A to v oblasti přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí, blízko národní přírodní památky Požáry, která leží na jihovýchod od Řeporyjí na západním okraji Zabité rokle. Podle záměru ostravské
společnosti Kamenolomy ČR, s.r.o by se měl zdejší lom během následujících dvou let vytěžit a pak dalších 15 let zavážet až 3 miliony m3 výkopové zeminy. Proti tomuto kroku se ohrazují nejen dotčené Městské části Praha Řeporyje či Praha Slivenec, občanská sdružení, ale také Strana zelených (SZ), která navrhuje, aby se toto území ponechalo přírodě a rekreaci Pražanů.

„Průjezdy zhruba 50 těžkotonážních souprav, vysypávání a rovnání prašného materiálu významně zhorší kvalitu života v Řeporyjích a postihne větší prašností i zástavbu nově budovaných sídlišť ve Stodůlkách a na Velké Ohradě. Je proto nepochopitelné, že k tomuto záměru mlčí radnice Prahy 13 v čele se starostou Vodrážkou. Lidé se sem stěhují za čistým vzduchem a netuší, co je čeká. Již dnes je zde výrazná zátěž z dopravy a dopravní provoz by se zde dále dramaticky navyšoval,“
vysvětluje Zuzana Drhová, pražská zastupitelka a lídr koalice SZ a SNK-ED ve volebním obvodu II.

Realizace projektu by podle SZ znamenala výrazné snížení kvality života místních obyvatel na téměř 20 let, ale také by nevratně narušila tuto přírodní památku. Zelení navrhují šetrnou rekultivaci lomu, kdy se ponechá volnost přírodním procesům tak, aby se zde mohli šířit chránění živočichové a rostliny, které zde v okolí již žijí. Zavážet do přírodního parku hlušinu z velkých dopravních staveb, jako jsou dopravní tunely nebo stavby metra, je pro Zelené nepřijatelné. Přitom již v 90. letech byla nelegálně část lomu Požáry zavezena právě výkopky ze stavby metra.
„Podle informací, které máme k dispozici, činí nejnižší cena v Praze za ukládání inertního odpadu 150 Kč za m³. V případě plánovaného zavezení lomu Požáry, kdy se zde má uložit 9 x více zeminy než bylo vytěženo, tak jde o projekt minimálně za půl miliardy Kč. Navíc by projekt pomohl městu vyřešit problém, kam s vytěženou zeminou z dopravních staveb. V tom je tento zdánlivě nesmyslný záměr nebezpečný,“ dodává Zuzana Drhová. V současné době probíhá posouzení vlivů na životní prostředí celého záměru.
Požáry představují geologický profil mezinárodního významu, který je zároveň typickým nalezištěm řady fosilií. Území je chráněno od roku 1982, v roce 1993 se stalo součástí přírodního parku „Prokopské a Dalejské údolí“. Ze žijící fauny zde může návštěvník vidět například veliké množství motýlů.
Tisková zpráva Strany zelených Praha 13
(Praha – 2. září 2010)
Kontakt: Zuzana Drhová, pražská zastupitelka a lídr koalice SZ a SNK-ED ve volebním obvodu II., +420 777 230 356