4. 10. 2012

Praha 13 odmítá zveřejnit zápisy z jednání komisí rady na internetu, prý by to bylo neefektivní a kontraproduktivní.

MČ Praha 13 byla navržena v soutěži Otevřeno x Zavřeno v kategorii Zavřeno – Otevřenost v rozhodování

Nominace:
Městská část Praha 13 má 5 výborů zastupitelstva a většinu poradních orgánů tvoří komise rady (10), jejichž jednání je neveřejné. Opozice je členy jen některých. Veřejnost nebyla do komisí připuštěna vůbec. Žádost zastupitelky Drhové v interpelaci (září 2011) o zveřejnění zápisů z komisí rady na internetu s cílem zlepšit otevřenost radnice byla zamítnuta starostou Vodrážkou takto: „…jednání rady jsou neveřejná. MČ zveřejňuje pouze usnesení rady a nemá povinnost zveřejňovat zápisy z komisí rady. Komise jsou pouze poradním a nikoli exekutivním orgánem rady, její rozhodnutí jsou pouhá doporučení… Z tohoto důvodu by mohlo být zveřejnění zápisů z jednání komise rady neefektivní dokonce i kontraproduktivní. Zveřejnění zápisů, vzhledem k jejich počtu, by znamenalo i další administrativní zátěž.“
Hodnocení organizátora:
Zveřejňování zápisů komisí rady na internetu je běžnou praxí třeba na Praze 5, Praze 6 a mnoha dalších městech a obcích. V komisích se často konstituují základy výsledného rozhodnutí. Smysl komisí je zapojit do rozhodování širší veřejnost. MČ P 13 tak bezdůvodně a nelogicky odmítá otevřenost svého rozhodování.

Otevrete.cz