22. 8. 2013

Strana zelených předala do podatelny Magistrátu hl. města Prahy žádost o projednání bodu na programu jednání Zastupitelstva hl. města Prahy ve věci nulové tolerance hazardu v Praze. Žádost podepsalo 1146 občanů a občanek hl. města Prahy a projednána by měla být na jednání Zastupitelstva hl. města Prahy dne 19. 9. 2013, tedy na stejném jednání, kdy se bude jednat o podobě nové vyhlášky k regulaci hazardu v Praze.

Žádost Strany zelených souvisí s návrhem Rady hl. města Prahy ve věci nové vyhlášky hl. m. Prahy k hazardu, kdy byly městské části Prahy vyzvány k připomínkování návrhu a stanovení  počtu povolených míst k provozování hazardních automatů.
„Cílem naší žádosti je na úrovni hl. města vyhlásit do konce roku nulovou toleranci k hazardu v Praze. „Přehození“ rozhodování na úroveň městských částí pouze vedlo k silnému nátlaku hazardní lobby na městské části, který nyní prošetřuje i Policie České republiky. Přitom nejjednodušší řešení problémů navázaných na hazard (kriminalita, léčba závislostí, drogy apod.) je herny v Praze zcela eliminovat,“ říká předseda zelených v Praze Petr Štěpánek.
„V některých městských částech stále probíhá i sběr petice za nulovou toleranci k hazardu již z úrovně MČ, což je případ Prahy 7, kde Rada navrhla za velmi podivných okolností pouze částečné snížení počtu heren a proto občané nyní podepisují petici za Prahu 7 bez heren,“ doplňuje zastupitel MČ Prahy 7 Ondřej Mirovský.
„Na příkladu Prahy 13 se ukázalo, že provozem heren se dá vydělat dost peněz na pořízení celého nákupního domu. Provozovatel následně vydíral lokální zastupitele, ať jeho herny neruší, jinak zavře celé obchodní centrum. Zregulujme hazard, dokud ještě máme možnost a hazardní mafie neskoupila celou Prahu,“ vyzývá Čestmír Dolejšek – předseda Zelených na Praze 13.